לצאת מתוך המטריקס - עולם הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה
כששיטות פסיכולוגיות החלו להופיע באמצע המאה ה-18 אנשים שעסקו בנושא, נקראו הרבה פעמים "מנטליסטים" או אנשים שהתעסקו בתורת הנסתר.
לאחר כחצי עשור, כששיטות הטיפול קיבלו תאוצה באירופה בימי פרוייד, יונג וברוייר, אחד מהטיפולים הפופולריים היה לעשות פסיכואנליזה, או במילים אחרות סקירה ממושכת של האגו.
פסיכואנליזה יכלה לקחת שנים, והתוצאות לא היו מסעירות. באותה התקופה היה כבר שימוש בהיפנוזה, אבל היישום של הטכניקה היה מוגבל, ומאז ההיפנוזה אפילו תפסה הכרה כמשהו מסתורי ואפילו מסוכן.
הודות להתפתחות של התחומים, והשינוי של הקונצנזוס החברתי לגבי ההשפעות של העולם הפנימי - רגשי, היום עולם הטיפול המנטלי, קיבל צורה מודרנית ונגישה יותר, והוא משתרע על מגוון שיטות החל מפסיכולוגיה קלינית, קוגניטיבית, התפתחותית, פסיכותרפיה, פסיכיאטריה, דמיון מודרך, שיטות לינגוויסטיות כמו NLP, טיפולי CBT, נויירופידבק וכו'.
אבל יש בעיה אחת עם כל השיטות האלה, וזו הסיבה שהם עובדות בצורה כל כך מוגבלת:
אני לא מנסה לזלזל או להתנשא מעל שיטה כזו או אחרת, לכל אחת יש מקום כמעטפת טיפולית וכשיטה בפני עצמה באבולוציה שלנו, אבל זה רק הגיוני שאנחנו נדע לצאת מתוך הקופסה מעת לעת, ולראות את התמונה הגדולה.
רק ככה אנחנו עושים שינויים וצומחים.
לא מתוך האחזות בישן, אלא מתוך שילוב של שיפור ויצירה.
בעבודה שלי אני מקבל הרבה פליטים של שיטות טיפול קונבנציונליות שונות.
גם אם הגישה והפרקטיקה של כל שיטה היא שונה, הן כולן בסופו של דבר, עובדות על האינטלקט.
וזה אומר שהגישה היא מה שנקרא "מלמעלה למטה".
ואלה המגבלות:
1. "מלמעלה למטה"
משמע, אנחנו מבצעים מניפולציה על האינטלקט, על המוח, בתקווה שזה יאפשר לשחרר דפוס של התנהגות.
אבל זה לא כל כך פשוט, כי רוב הטראומות והכאב, תקועים אצלנו בגוף ולא במוח.
למעשה, כל הדפוסים הפסיכולוגיים והפיסיולוגיים שנוצרים רגשית, ולא כתוצאה ממום מולד או פגיעה פגיעה כהה, תקועים כמוקדי מתח ברקמות שלנו, ויוצרים התקשות של שרירים במקומות שונים בגוף (נעילת צ'אקרה), שמובילה לבעיות בנשימה ובמעברי האנרגיה, ולכן כדי לשחרר את הרגש התקוע, זה טבעי שבאבולוציה של עולם הטיפול, אנחנו נפנה לשיטות סומטיות יותר, ועל זה אנחנו נדבר בעוד רגע.
עולם הפסיכולוגיה מוציא מדי עשור או שניים מהדורה חדשה של ה DSM, (היום לפי דעתי המהדורה החמישית היא העדכנית ביותר) ספר מחלות הנפש העולמי, ובו יש תיאור של סימפטומים שיכלו לאגד תחת מחלות נפש שונות, כמו קומפולסיביות, נויירוטיות, אנורקסיה, בולימיה, דו קוטביות, סכיזופרניה, סכיזואידיה ואלפי אחרים.
הבעיה היחידה עם כל זה, היא שאנחנו למעשה צריכים פסיכולוג שיגדיר לנו את הבעיה הנפשית. אם אין את ההגדרה, מה שאנחנו נשארים איתו בפועל, זה בן אדם שלא שחרר את הכאב הרגשי שלו כראוי, ולכן חווה סימפטומים של מערכת עצבים לקויה, דפוסים פסיכולוגיים שונים, תסמינים של כאב, אפקטים של עיכול לקוי, חרדות, דיכאון, חיסון גרוע ועוד.
בעזרת שיטות של "מלמעלה למטה", אנחנו לא נצליח באמת להוציא את הכאב הרגשי, גם אם אנחנו מבצעים היפנוזה.
בהיפנוזה אנחנו יכולים לקטוף את הטראומה, לאתר אותה, אבל לא לשחרר.
אם הגוף חווה טראומה, אנחנו לא נוכל "לדבר" אותה החוצה, ואנחנו לא נוכל "להבין" אותה החוצה.
2. נקודה בעייתית בשיטות של "מלמעלה למטה",
היא שהן מנסות לתקן את הסימפטומים ולא את המקור. טיפולים התנהגותיים סביב דיבור, גמגום, ביטחון עצמי, חשיבה חרדתית, טיקים של עצבים, רעד, מערכת עיכול לקויה, כל אלה משמשים כ"פלסטר" למערכת, מאחר שהם מנסים לטפל בהשלכה (דפוסים וכאבים) ולא במקור הרגשי שמייצר אותה.
כשאנחנו לא משחררים את המקור האמיתי שיוצר את ההתנהגות והדפוסים, אנחנו יכולים להמשיך עם הסימפטומים האלה שנים על גבי שנים.
אנחנו יכולים לדבר על המקור או לקחת כדורים פסיכיאטריים כדי לרכך את הכאב ולאזן את הכימיה בגוף, אבל זה עדיין לא פותר את הבעיה, וזו הסיבה שאנשים ממשיכים עם הטיפולים האלה שבוע אחר שבוע, לאורך שנים, מבלי שיהיה אפקט משמעותי שיפתור את התקיעות שלהם.
3. "שיטות של מלמעלה למטה"
עובדות על מערכת העצבים המרכזית, ובעיקר על המוח.
מערכת העצבים המרכזית מגלמת 20% מהאורגניזם שלנו, אבל אנחנו צריכים להבין שהמוח הוא רק מרכז בקרה, שדואג להישרדות הגוף, ושחרור כימיה והורמונים, למוקדים שונים.
מערכת העצבים ההיקפית לעומת זאת - 80%, היא זו שאוספת מידע מבחוץ ומתוך האורגניזם, והיא זו ששולחת למוח בסופו של דבר את המסר, האם אנחנו בסדר או האם אנחנו לא בסדר, ואיזו כימיה כדאי לשחרר במערכת.
כשאנחנו מבינים את זה, הדגש של העבודה הופך להיות דווקא על מערכת העצבים ההיקפית, האיזון של האורגניזם, הרקמות הבעייתיות, הנשימה, החיסון, העיכול, כל אלה שולחים למרכז הבקרה שלנו - שאנחנו שלווים, מרוצים, תקשורתיים, בטוחים.
4. למה לא דיברתי על האינטלקט של המוח, ועל כך שהוא אחראי על הלוגיקה שלנו?
פשוט מאוד. האינטלקט תמיד סובב סביב הרגש ולא להיפך.
הסטנדרט הרגשי זה מה שמשפיע על איכות המחשבות.
כלומר, אם אתם נמצאים בתדר רגשי של פחד כרוני, המחשבות שלכם יעבדו דרך נגזרת של פחד, וכך גם התגובות, ההחלטות, האנשים שאתם מושכים אליכם, השפע, הזוגיות, איכות התקשורת וכו'.
5. למטופלים אין את הכלים או הידע לבצע עבודה עצמאית, ולשחרר את הכאב שלהם, וכך נוצרת לה תלות של מטפל - מטופל.
כשאנחנו מתבגרים מתוך הפרדיגמה הפסיכולוגית, ומבינים שהמוח הוא רק מרכז של חיווט נתונים וניתוח מידע על בסיס רגשי, אנחנו יכולים להודות לתרומה הענקית של המיומנויות האינטלקטואליות, ומתחילים לשלב גישה שנקראת, "מלמטה למעלה".
שיטות של מלמטה למעלה, עובדות רק על מערכת העצבים ההיקפית, בזמן שהאינטלקט הופך לחלק משני.
האינלקט או המודע הישיר, מייצג את מימד ההסתרה.
יש לנו 5 חושים פיסיים בספקטרום מוגבל, בתוספת מערכת רגשית שיכולה לנהל את עצמה מתוך טראומות.
כדי שנוכל פרוץ את ההסתרה, ולהיכנס לעולם הרבה יותר עשיר של אינפורמציה, אנחנו מורידים את פעילות גלי המוח שלנו לרמות של אלפא, תטא ודלתא.
רמת אפלא - המוח נינוח, רגוע, יצירתי, מכין את עצמו למצבי שינה רמת תטא - המודע לא פעיל - חלימה, היפנוזה, מדיטציה, נשימה מעגלית רמת דלטא - שינה עמוקה ללא חלומות, סאמאדי
עבור זה יש קיימות השיטות הסומטיות, שם יש דגש גם על מערכות נויירולוגיות נוספות שקיימות אצלנו באזור הלב והבטן, גירוי עצב הווגוס, תנועה, נשימה, מודעות ועבודת רקמות.
כמה שיטות סומטיות אפקטיביות שפועלות בצורה ישירה על המערכת הרגשית שלנו:
1. אסאנה
האומנות של הפיסיולוגיה והאלסטיות האולטימטיבית עבור גוף האדם והכנה של המערכת לקראת פרקטיקות מתקדמות. ה"אסאנה" היא היוגה המערבית המורכבת שמלמדים היום בחוגים של ויניאסה, אשטנגה, איינגר ואחרים. זה לא באמת יוגה אלא, רק השלב השלישי של היוגה, שמלמד אותנו להכנס לתנוחה נכונה ויציבה על מנת להמשיך ולהשלים את יתר השלבים עד ההגעה לסאמאדי.
לאסאנה יש יתרונות רבים עבור גמישות, חוזק, מטאבוליזם, כושר, שיפור מערכת החיסון, אלסטיות של שרירים ועורקים. אנשים בהחלט יכולים לקבל הצפה רגשית של עבודת אסאנה, אבל עם זאת, הם לא יגיעו לפריצת שלבי הבטא - אלפא של גלי המוח שלנו.
2. פראנאיאמה / קונדליני / kriya yoga
אלה המכניקות המרכזיות שאנחנו משתמשים בהן, על מנת לשפר את מערכת העיכול, החיסון, הנשימה ועוד. בעזרת הפראנאיאמה אנחנו לומדים לשלוט באנרגיה שלנו ובמכניקות פיסיולוגיות במערכת. נעילות אנרגיה, פמפומים לתוך האיברים הפנימיים, עבודה עם סרעפת ועוד. הפראנאיאמה היא השלב הרביעי ביוגה. פתיחת קונדליני (ווסת אנרגיה) מתבצעת בפרקטיקות פראנאיאמה מתקדמות עוד יותר, שמערבות פעילות של CO2 במערכת. ה-Kriya Yoga זו שיטת פראנאיאמה מתקדמת עוד יותר, שטרתה להעביר אותנו לתוך סאמאדי.
3. מדיטציה HRV ו BPV
המכניקה של הורדת קצב פעימול הלב, לחץ הדם, מספר הנשימות לדקה ולהעביר אותנו למצבים של תטא מדיטטיבי. עקב המצאות של פחמן דו חמצני בדם, מצבעת תחלופה גבוהה של חמצן לשרירים ולמוח כך שהמתרגל יכול להגיע למצבי אקסטזה.
4. צ'י קונג
שיטת תנועה רכה של שליטה בצ'י - פראנה - אנרגיית החיים. משתתפים יכולים לחוות הצפה רגשית בזמן התרגול.
5. נשימה מעגלית / נשימת צ'אקרות / ריברסינג / הולוטרופית / אושו / BBTRS / שמאני
אחת השיטות הישירות להיכנס למצבי תטא ולפרוק טראומות. המשתתף מבצע נשימה מעגלית בטכניקות שונות. הנשימה מחמצנת את הדם ומורידה בו את רמות הפחמן הדו חמצני. כשישש רות נמוכות של פחמן דו חמצני בדם, תחלופת החמצן לשרירים ולמוח מוגבלת. באופן מבוקר, כשהמתרגל מגיע לתטא, הזיכרון הויזואלי והרגש מוצפים באינפורמציה, והגוף מתחיל לפרוק את הכאב החוצה.
6. תנועות רעד TRE
טכניקה שמשחרר רעד אוטונומי מתוך המערכת שלנו. הרעד מרכך את הרקמות הטראומטיות בגוף, ויכול להציף את המתרגל ברגש לא פתור מהעבר, שהיה צריך לעבור רעד כדי לצאת החוצה.
7. כושר כללי / ריצה / קרוספיט / אומנויות לחימה / פיזיותרפיה / עיסוי
הפעולות הסטנדרטיות אמנם משחררות הורמונים טובים, היציבה והכושר משתפרים, הרקמות מקבלות עיסוי, אך אין מעבר למצבי תודעה או פריקת כאב רגשי. יחד עם זאת, על תרגול תנועה וכח יהווה כיתרון משמעותי עבור מערכת העצבים, העיכול והחיסון.
לחצו כאן לקרוא על השיטות בהרחבה
שיטות סומטיות לא מצריכות את האמונה או ההסכמה שלכם, הם לא ממירות אתכם למשהו אחר, לא מייצרות דוגמות או הטיות פסיכולוגיות, אין מניפולציה מנטלית אחת שאתם צריכים ליישם על עצמכם.
שיטות סומטיות שפועלות על מערכת העצבים ההיקפית הן חוויה ישירה באותו הרגע.
הן פורצות את מימד ההסתרה, משפרות את תפקוד האורגניזם ומשחררות את הגוף שלנו מטראומות שורשיות שקיימות אצלנו מהילדות ואפילו לפני.
הפרקטיקות הרוחניות האלו הם המנוע העקרי לטרנספורמציה רגשית כל מה שאתם צריכים לעשות זה לתרגל אותן, ולחוות את השינוי על עצמכם.
אנחנו מזמינים אתכם להגיע ולהתנסות בסדנאות ההתנסות שלנו,
ללמוד עוד על השיטות שלנו,
או לקבל עוד פרטים על הליווי האישי של בית המימד הפנימי.
